EljaIlariSuhonen

Kollektiivinen tietoisuus - Mitä Einstein yritti sanoa.

  • Kollektiivinen tietoisuus - Mitä Einstein yritti sanoa.
“A human being is part of a whole, called by us the Universe, a part limited in time and space. He experiences himself, his thoughts and feelings, as something separated from the rest a kind of optical delusion of his consciousness. This delusion is a kind of prison for us, restricting us to our personal desires and to affection for a few persons nearest us. Our task must be to free ourselves from this prison by widening our circles of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature in its beauty.”
Kiehtouduin tästä Einsteinilta lainatusta aforismista, ja ajattelin siihen liittyen kirjoittaa ensimmäisen blogaukseni tänne Vapaavuoron puolelle. Jatkossa pyrin sellaiseen jakoon, että tänne julkaisen vapaamuotoisemmat sekä enemmän subjektiiviseen pohdintaan taipuvaiset kirjoitukset ja Puheenvuoron puolelle julkaisen yhteiskuntakriittiset/argumentoivat kirjoitukset. Nyt asiaan.Maailman tunnetuimpana pidetyn neron Albert Einsteinin luomat teoriat ovat läsnä tämänkin päivän luonnontieteiden parissa ja yllä lainattu aforismi osoittaa myös sen, että hänen ajatuksissaan on myös paljon elämänfilosofista, "ajatonta" viisautta. Aforismissa hän ilmentää hyvin sitä ihmisten välistä kuilua, minkä länsimaalainen ajattelu on kulttuurisidonnaisesti iskoistanut mieleemme; Yksilöllisyyden ihanne ja kokemus kaikesta(ja kaikista) erillään olevasta subjektiivisesta tajunnasta.Varjelemme omaa koskemattomuuttamme, omia päämääriämme ja sen kautta myö vain lähipiiriimme kuuluvia ihmisiä. Sosiologi Emile Durkheimin luoma käsite kollektiivisesta tietoisuudesta ilmentää hänen mukaansa sitä ihmisten keskinäistä tietoisuutta esim. normeista ja arvoista, joka mahdollistaa yhteiskunnallisen järjestyksen toteutumisen. Mielestäni Einsteinin viittaus "vankilasta vapautumisesta" tarkoittaa, että tätä kollektiivista tietoisuutta tulisi laajentaa pelkistä yhteiskunnallisista pelisäännöistä hänen sanoin myös kokemaamme myötätuntoon ja epäitsekkyyteen - eli toisinsanoen edistämällä näiden ihanteiden globaalia toteutumista.
Kollektiivinen tietoisuus käsitteenä saattaa kuulostaa useille utopistiselta, eikä sitä kuulukaan yrittää ajatella liian konkreettisesti. Kyse on vain vallitsevista arvoista ja aatesuunnista, jotka ovat ison ihmisjoukon(tai jopa kaikkien) tietoisuudessa eräinä arkkityyppeinä, jotka käsitetään samalla tavalla. Psykologi Carl Jung sanoi, että näitä arkkityyppejä on alitajunnassamme juuri kollektiivisen tietoisuuden ansiosta kultuurieroista huolimatta. Einstein siis aforismissaan esitti, mitä ns. arkkityyppejä hän haluaisi kollektiiviseen tietoisuuteen kuuluvan(mm. universaali myötätunto ja luonnon kunnioitus) juuri siksi, että oli tietoinen kyvystään vaikuttaa siihen mitä ihanteita hänen aikansa kollektiivinen tietoisuus sisältää. Kollektiivinen tajunta/universaali mieli jäävät kuitenkin käsitteelliselle tasolle niin kauan, kunnes ne ilmenevät myös käytännön tasolla ympärillämme. Einstein yhtenä suurimpana ajattelijana oli  osa aikansa kollektiivisen tajunnan keskusta eli hänessä oli ”yhteen koottuina” aikansa ihmishyveitä sekä älykkyyttä. Hän oli "ajan hengen" tuotos sekä ilmensi kollektiivista tajuntaa kaikkien tarkasteltavassa muodossa.Loppupäätelmä? Rationaalisen neroutensa takana Einstein oli idealistinen "hippi", jonka ajatuksissa olisi nykyäänkin paljon sellaisia ihanteita joita tulisi edistää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Mielenkiintoinen aihe, luulisi herättävän muitakin. Universaali myötätunto: mitä se voisi olla? Siinäpä pohtimista.
Tämä luonnon kunnioitus voisi olla tutumpi useimmille kuin tuo univaersaali myötätunto. Elämmehän täällä lähellä luontoa. Täysin urbaaneja eläjiä on vielä suht vähän. Luonto antaa meille elämyksiä ja näyttää välillä voimansa, Siitähän se kunnioitus syntyy. Öinen tähtitaivas, revontulet, vuodenaikojen vaihtelu ja luonnon muutokset sen myötä, metsät, suot, kasvun ihme.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

"Our task must be to free ourselves from this prison by widening our circles of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature in its beauty.”
"Tehtävämme on vapautta itseämme tästä vankilasta avartamalla kiintymyksen ympyröitämme omaksumaan kaikki elävät olennot ja koko luonto kauneudessaan."
Tämä on hyvinkin tärkeä sanoma tänä päivänä kuin luontoa hävitetään ja lukematon määrä lajeja tapetaan sukupuuttoon.
Kollektiivinen tajunnan olemassaolo on kai kaikille päivänselvää.
Kukaan ei muuten tännekään kirjoittaisi mitään.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Ei pitäisi tuolla tavoin miksata Einsteinia ja Jungia sanojen tasolla ilman sisältöä. Tulee mieleen 70-luvun New Age touhut.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Cosmic_Consciousness

Vai olisiko taulla Steinerin olkultistista hömppää:

http://www.southerncrossreview.org/8/einstein.htm

Juhani Vehmaskangas

Hyvä kirjoitus. Älypuhelimen kautta? Koska kappalejako puuttuu. Kun kirjoittaa älypuhelimen kautta niin pitää yleensä lisätä kappalejaot < p > -tägillä jolloin teksti on mukavempaa lukea.
< p >
Loppukommentti tässä. Ok?

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset